Skip to main content

FAQ

Veelgestelde vragen over pruiken/haarwerken die ik in de loop van de jaren heb gehoord zijn:

Wordt een pruik/haarwerk vergoed?
Pruikenthuisservice Nederland begeleid je bij de aanvraag van een vergoeding bij de zorgverzekering. In 2021 ontvang je een maximale vergoeding van €452,- uit de basisverzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de aanvullende verzekering. Hiervoor heb je alleen een medische indicatie nodig van de huisarts of specialist.

Wat is inbegrepen bij de aankoop van een pruik of haarwerk op maat?
– Een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
– Een volledig gepersonaliseerd kapsel, geknipt en in model gebracht.
– Hulp en advies voor een goede verzorging van het haarwerk.
– Discretie en alles volledig volgens de gedragscode van ANKO.

Kan ik mijn echte haar gebruiken voor een pruik?
Helaas is van het haar van 1 persoon niet voldoende om een pruik te laten maken. En als je het zou willen gebruiken dan is de wachttijd zo’n 3 a 4 maanden. Je kunt beter een pruik op maat laten maken met ander haar.

Kan een ander zien dat ik een haarwerk draag?
Nee, een haarwerk/pruik is tegenwoordig zo goed gemaakt dat het niet te zien is dat je het draagt. De materialen zorgen ervoor dat het niet van echt is te onderscheiden.

Wat zijn de kosten voor een goede pruik?
De prijs van een pruik hangt af van het model en de samenstelling (kies je voor echt of synthetisch haar bijvoorbeeld). Tijdens het gratis adviesgesprek kan ik je hier beter over voorlichten.

Hoe lang gaat een pruik mee?
Je kunt ervan uitgaan dat een pruik/haarwerk zeker een jaar meegaat, mits je het op een juiste manier behandeld en verzorgt. Maar het is ook afhankelijk van hoeveel uur per dag je de pruik draagt.

Kan ik de pruik in een ander model brengen?
Mocht je na een tijdje dragen van de pruik een ander model willen, dan is dit mogelijk. Laat het wel altijd door een specialist doen die kennis heeft van pruiken.

Wat is het verschil tussen een pruik, haarwerk, haarstukje of haarprothese?
Voor een haarwerk worden verschillende benamingen gebruikt. Zo wordt ook wel eens gesproken over een pruik of een gehele haarprothese. Voor gedeeltelijke haarvervanging (voor mensen met dunner haar), wordt gebruik gemaakt haarstukjes. Een andere naam voor een haarstukje is een gedeeltelijke haarprothese.